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"Use of Total Waste Analysis in Toxicity Characteristic Determinations" 
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QUESTION:  A generator suspects that his waste may exhibit the 
Toxicity characteristic and thus be subject to regulation as a 
RCRA hazardous waste.  Since he is unsure of the types and 
Concentrations of hazardous contaminants present in the waste, he 
Performs a total waste analysis.  Can he use the results of the 
Total waste analysis to make a toxicity characteristic 
Determination, or must he perform Method 1311, the toxicity 
Characteristic leaching procedure (TCLP), to determine the 
Waste s regulatory status? 
 
ANSWER:  While a toxicity characteristic determination under 
§261.24 typically involves application of the TCLP followed by 
Analysis of the TCLP extract, a generator may be able to use 
Total waste analysis to demonstrate that a waste does not exhibit 
The toxicity characteristic.  Section 1.2 of the TCLP states,  If 
A total analysis of the waste demonstrates that individual 
Analytes are not present in the waste, or that they are present 
But at such low concentrations that the appropriate regulatory 
Levels could not possibly be exceeded, the TCLP need not be run.   
This analysis can provide the generator with a convenient and 
Cost-effective means of determining if he needs to run the TCLP 
In order to definitively characterize a waste. 
 
The means for using total waste analysis results to make a 
Toxicity characteristic determination reflect TCLP methodology 
And therefore vary depending on whether the waste is defined as a 
Liquid, a solid, or a dual-phase waste.  Under the TCLP, liquid 
Wastes (i.e., Those wastes  that contain less than 0.5% dry 
Solids) do not require extraction.  The waste, after filtration, 
Is defined as the TCLP extract (Part 261, Appendix II, §2.1).  A 
Generator can therefore characterize a liquid waste by filtering 
The waste, measuring total constituent concentrations in the 
Resulting filtrate, and comparing these concentrations to the 
Appropriate regulatory limits under §261.24.  
 
Wastes which are either 100% solid (i.e., wastes that contain 
no filterable liquid (Part 261, Appendix II, §7.1.1.1)) or which 
contain both a liquid and a solid component require conversion of 
total waste analysis data to estimates of constituent concentrations 
in the TCLP extract, or maximum theoretical leachate concentrations.  
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For instance, to evaluate the regulatory status of a 100% solid, a 
generator can simply divide each total constituent concentration by 
20 and then compare the resulting maximum  theoretical leachate 
concentration to the appropriate regulatory limit (the division 
factor reflects the 20-to-1 ratio of extraction fluid to solid used 
in the TCLP).  If no maximum theoretical leachate concentration 
equals or exceeds the appropriate regulatory limit, the solid cannot 
exhibit the toxicity characteristic and the TCLP need not be run. 
 
The generator of a dual-phase waste (i.e., A waste which has both 
A solid and a filterable liquid component) can perform a total 
Waste analysis on the liquid and solid portions and calculate 
Maximum theoretical leachate concentrations for the waste as a 
Whole by combining results mathematically through use of the 
Following formula:          
 
              [A x B]  +  [C x D]  = M 
              ___________________ 
              B  +  [20 L/kg x D] 
 
Where:        
 
A =  concentration of the analyte in the liquid portion of the 
     Sample (mg/L) 
 
B =  volume of the liquid portion of the sample (L) 
 
C =  concentration of the analyte in the solid portion of the 
     Sample (mg/kg) 
 
D =  weight of the solid portion of the sample (kg) 
 
M =  maximum theoretical leachate concentration (mg/L) 
 
For example: 
 
A generator who receives the results of a total waste analysis 
Wishes to determine if his waste exhibits the toxicity 
Characteristic for lead.  Since he knows the lead concentration 
In each phase of the waste (0.023 mg/L in the liquid phase, 85 
Mg/kg in the solid phase), the volume of the liquid phase (0.025 
L), and the weight of the solid phase (0.075 kg), he can 
Calculate the waste s maximum theoretical leachate concentration: 
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                        [A  x B]  +  [C x D] 
                        ____________________ 
                          B + [20 L/kg x D] 
    
           [0.023 mg/L x 0.025 L] + [85 mg/kg x 0.075 kg] 
           _____________________________________________            
                  0.025 L + [20 L/kg x 0.075 kg 
                                     
                            = 4.18 mg/L 
 
Because the 4.18 mg/L maximum theoretical leachate concentration 
Is below the 5.0 mg/L regulatory limit, the generator determines 
That the waste cannot exhibit the toxicity characteristic for 
Lead.  
 
If maximum theoretical leachate concentrations are less than the 
Applicable limits under §261.24, the waste does not exhibit the 
Toxicity characteristic and the TCLP need not be run.  If, on the 
Other hand, total waste analysis data yield a maximum theoretical 
Leachate concentration that equals or exceeds the toxicity 
Characteristic threshold, the data cannot be used to conclusively 
Demonstrate that the waste does not exhibit the toxicity 
Characteristic.  The generator may have to conduct further 
Testing to make a definitive toxicity characteristic 
Determination.  (January 1994 Monthly Hotline Report) 
 
 


